Norske SAS ansatte sender varme tanker til konsernsjef Gustafsons kone og barn, som nå risikerer å bli sittende igjen med ei lønn som så vidt holder til salt i såret.
Vanlige folks oppfatning av felles innsats for et framtidig levebrød får seg et skudd i ryggen i et land som, etter andre verdenskrig, ble bygd på en sosialdemokratisk ideologi om å ”ta i et tak for alle”. Ordene lever på våre lepper. Men fortsatt er det slik at det er fotsoldatene som fortsatt bærer risiko, godkjenner lønnskutt og står i matkø … ikke de som tar feilaktige beslutninger mens gåseleveren siles gjennom årgammel sjampis.
På ministernivå
Flyselskapet SAS er konkurranseutsatt, taper penger og må foreta drastiske tiltak for å levere positive tall. Og dette må skje fort, for ellers kommer de store aksjonærene til å slå selskapet konkurs. Og de som representerer de største aksjonærene, er Handels- og Næringsministrene i Norge, Sverige og Danmark. Dette sier Sveriges finansmarkedsminister Peter Norman om situasjonen i SAS: – “Vår ambisjon er å selge SAS. Min vurdering er at i nåværende kostnadsdrakt så er det ikke mulig å selge SAS. Strategien er å slanke SAS og å gjøre selskapet konkurransedyktig, og dermed gjøre det mulig å selge selskapet.” Og dette sier den norske næringsministeren Trond Giske: – ”Det hadde vært flott om SAS hadde tjent penger med de lønns- og avtalevilkår de ansatte har i dag. Men det gjør de ikke. Hvis ikke dette gjennomføres, er det større sjanse for at selskapet ikke kan videreføres.
Internt
SAS´ konsernsjef Rickard Gustafson forklarer det negative resultatet med en kraftig økning i prisene på drivstoff, agressiv konkurranse om kundene og utdatert matriell (gamle fly). Han legger til at inntjeningen fra det såkalte 4Excellence-programmet heller ikke har gitt det positive resultatet man forventet, men uansett må det skje noe.
Tiltak I
Dermed selger SAS flyselskapet Widerøe med 1400 ansatte og SAS Ground Handling med ca. 15-1600 ansatte. Fagforeningene fortviler- og forhandler, og må antagelig spise både kameler, innrømme lønnskutt og bivåne en vaklende pensjonsavtale i overskuelig framtid. Norge, Sverige og Danmark vil, sammen med én annen eier og syv banker gå sammen om å stille til sammen 3 milliarder kroner til rådighet for SAS. Finansieringa er en slags kassakreditt som løper ut i mars 2015. Norges andel (les: norske skattebetaleres andel) av denne potten er ca. 425 millioner kroner.
Tiltak II
De ansatte i SAS må gå ned 15-20% i lønn, jobbe lengre dager samt miste en vital del av sine pensjonsrettigheter. SAS´ konsernsjef Rickard Gustafson stiller seg derfor solidarisk med sine ansatte, og kutter sin egen lønn med hele 20 prosent. Han sitter dermed tilbake med ei årslønn på 8,66 millioner kroner. Vi som allerede kjenner at livreima strammer godt rundt halsen, sender varme tanker til Gustafsons kone og barn, som nå risikerer å bli sittende igjen med ei lønn som så vidt holder til salt i såret.
Rediger innlegget
Dette innlegget ble publisert på torsdag, november 15th, 2012 klokken 23:10 og lagt under kategorien Bloggen. Du kan følge utviklingen av dette innlegget via RSS 2.0 strøm. Du kan svare, og trackback fra denne siden Klikk for å endre innhold.