Magneter (Pickup´en blir født)

En gitarpickup gjør det samme som en vokalmikrofon, men med forskjellig teknologi. En vokalmikrofon tar opp lydsvingninger via en tynn membran som settes i bevegelse. En pickup tar opp svigninger fra gitarstrenger via en magnet/flere magneter og en kobberspole. Energien blir gjort om til elektriske pulser som deretter sendes til en forsterker. Forsterkeren mangedobler disse pulsene før høytaleren(e) gjør disse om til lydbølger igjen. En pickup er egentlig en ”transducer”, et begrep som brukes om elektromagnetiske innretninger som gjør om fysisk energi til elektrisk energi. Vi skal se litt på hvordan noen forskjellige picup´er blir laget, og hvordan disse fungerer – både fysisk og som lydkilder.
Den enkleste måten å lage en magnetisk pickup på, er å vikle kobbertåd rundt en tynn, rektangulær magnet. Kobbertråden er syltynn, omtrent som menneskehår. De fleste viklingene blir laget ved å kobbertråd vikles – flere tusen ganger – rundt en spole med magnet(er) midt inni. Magneten genererer et magnetisk felt rundt seg selv. Dette påvirker strengene, som vanligvis er laget stål, nikkel eller bronse. Når strengene ligger i ro, skjer ingenting, men så snart strengene svinger/vibrerer, produseres små pulser av elektrisk energi i spolen.
De aller fleste magnetene er laget av Alnico, en kombinasjon av aluminium, nikkel og kobalt. Magnetene lages slik at de kan flyttes mot eller fra strengene, enten som en hel magnet eller ved at individuelle magneten under her enkelt streng skrus opp eller ned. De seks magnetene hos en Fender Stratocaster kan for eksempel ikke flyttes individuelt, mens en humbucker tilbyr muligheten til å skru opp/ned på magnetene i den ene av de to spolene. Hva er så forskjellen mellom single coil´er og humbuckere? Vel, en single coil er en enkelt spole rundt enten en hel magnet eller rundt seks separate magneter. Disse pickup´ene produserer en klar, briljant tone, men produserer ikke mye energi. Jeg nevnte tidligere at single pickup´er har et overhøringsproblem. De tidlige single coil pickup´ene tok opp alt mulig i sin nærhet, selv lyden fra et lysarmatur. Dette er nå kraftig forbedret med skjerming i både pickup hus og plekterbrett. Slik er gjerne en single coil pickup satt sammen:

En humbucker består av to spoler som er koblet sammen, i motsatt fase, men har kontakt med samme magnet. Dette med motsatt fase/motsatt polaritet er en genistrek. I stedet for at den elektriske pulsen avbrytes, dobles effekten av magnetfeltet og resulterer i at humbuckeren både produserer masse energi og er støyfri. Dette er en brukbar gjengivelse av en Gibson humbucker:

Tilslutt må vi si noe om volum- og tonekontroller til pickup´ene. Volumkontroll er en variabel motstand mellom pickup og utgangspluggen. Potentiometeret, eller pot´en, som vi kaller den, består av en bevegelig knapp/bryter på oversiden av plekterbrettet, mens undersiden har ei motstandshylse med en hesteskoformet ”glider” av tynt metall. Ledningen fra pickup´en(e) er koblet på hver sin side av hylsen, og glideren bestemmer dermed hvor høyt eller lavt volumet skal være ( fra 0 volt til max volt).
Tonekontroll er egentlig bare en kombinasjon av et potentiometer og en elektrisk kondensator. Konsensatoren gjør at diskanten i gitaren gradvis går mot jord (gradvis mindre diskant), et slags diskantfilter.
Husk at det er mulig å kombinere alle slags pickup´er, forandre pickup kombinasjoner, skifte volumpot´er (lengre/kortere glidere) og forandre tonekontroller (mer/mindre bass- eller diskant). Og humbuckerne kan du dele i to, fase inn/ut og kombinere som du vil.